Havenstraat 47

1311 HK Almere

036 - 611 204

Werkplaats 036 - 611 205

Ma - vr: 9:00 - 17:30

Werkplaats van 8:00 - 16:30

Levensduur van je accu verlengen: 3 tips

thomas-kelley-xVptEZzgVfo-unsplash (1)

De accu is een essentieel onderdeel van je auto. Je boordcomputer is hier op aangesloten en bovendien heb je een accu nodig om de auto te starten. Daarnaast zijn er allerlei luxe snufjes die werken op de spanning uit je accu. Het is dan ook zaak dat je zo lang mogelijk met je accu kunt doen, maar hoe zorg je voor een langere levensduur van je accu? Wij geven je een aantal tips.

1. Laat de accu niet volledig ontladen

Een veelgehoorde misvatting is dat je een accu regelmatig moet ontladen om er voor te zorgen dat de gezondheid van je accu goed blijft. Echter is dit dus een fabel. Als jij een auto accu volledig laat ontladen, loop je het risico dat de hele accu kapot gaat. In plaats van een langere levensduur heb je dan een kortere levensduur. 

2. Laad de accu nooit helemaal vol

Net zoals je de accu nooit helemaal moet ontladen, moet je deze ook niet helemaal vol laden. Dit gaat na verloop van tijd zorgen dat de maximale capaciteit van je accu terugloopt. Dit betekent dat 100% vol op een gegeven moment nog maar 80% is. Je wilt dit natuurlijk zo lang mogelijk uitstellen. Zorg er daarom voor dat je een accu als je deze met een accu lader gaat opladen nooit voller laadt dan 80%. Je kunt een accu beter wat vaker naar 80% laden dan 1x helemaal naar 100%.

3. Bewaar een accu koud en niet te vol

Het kan best zijn dat jij een accu in de winter niet gebruikt. In dat geval is het verstandig om deze ergens op te slaan waar het niet te warm is. Warmte zorgt er namelijk voor dat een accu sneller leegloopt. Dit fenomeen ervaar je zelf in de zomer ook met je telefoon. Deze gaat dan vele malen sneller leeg dan in koudere perioden. Daarnaast is het niet verstandig om een accu te stallen als deze helemaal vol of leeg is. Als je een accu helemaal vol laadt voordat je deze gaat stallen loopt deze extra snel leeg. Bij een te lege accu loop je juist het risico dat deze teveel leegloopt en vervolgens kapot gaat.

Facebook
Twitter
Pinterest