Havenstraat 47

1311 HK Almere

036 - 611 204

Werkplaats 036 - 611 205

Ma - vr: 9:00 - 17:30

Werkplaats van 8:00 - 16:30

Betaal niet te veel om je autoruit te vervangen met deze tips

red-and-yellow-hatchback-axa-crash-tests-163016

Het kan je zomaar gebeuren. Tijdens het rijden krijg je een steentje tegen de voorruit en je ziet direct een ster in het autoglas. Of je stapt ’s morgens de auto in en er zit een flinke scheur in de voorruit, omdat er een zwaar voorwerp op de auto gevallen is. Het is vervelend, want met voorruitschade is autorijden aanzienlijk lastiger. Zeker wanneer de schade in jouw zichtveld zit. In bepaalde gevallen is doorrijden met ruitschade daarom verboden. Maar de autoruit vervangen brengt vaak hoge kosten met zich mee. Tenzij je weet waar je op moet letten, want meestal kan het véél goedkoper dan de offerte die je van de merkdealer gekregen hebt.

Wanneer moet de voorruit vervangen worden?

De autoruit vervangen is lang niet altijd noodzakelijk, al proberen de meeste verkopers je hier wel van te overtuigen. Vooral bij ruitschade in het zichtveld van de bestuurder zijn er strenge regels en is het vaak zo dat de voorruit vervangen moet worden, waar de regels buiten het zichtveld veel soepeler zijn. Heb je vertakte scheuren of sterretjes met een diameter van meer dan 2 centimeter voor het zicht van de bestuurder, dan mag je echter niet doorrijden. 

Daar is een goede reden voor. De Nederlandse wetgever heeft doorrijden met deze ruitschade verboden omdat het gevaarlijk is. De schade in de voorruit belemmert het zicht, leidt af tijdens het rijden en laat binnenkomend licht op onvoorspelbare wijze door. Het risico is te groot dat jij als bestuurder verblind wordt en daarom is doorrijden met deze voorruitschade verboden.

Goedkoop de autoruit vervangen; zelf doen?

Wanneer het gaat om iets zo goedkoop mogelijk regelen, dan kom je vaak uit bij artikelen met informatie hoe je het zelf kunt doen om zo de prijs te drukken. Bij de voorruit vervangen gaat die vlieger niet op. Autoreview beschrijft in hun artikel dat het sterk afgeraden wordt om de voorruit zelf te vervangen tenzij je automonteur bent of veel ervaring hebt met het vervangen van voorruiten. 

Het vervangen van een voorruit is namelijk werk voor de expert. Het moet nauwkeurig gebeuren om zo lekkage en losschieten van de voorruit te voorkomen. Dat betekent overigens niet dat je per definitie aan hoge prijzen vastzit. Autoglas Concurrent verkoopt uitsluitend after market autoglas. De prijzen van deze autoruiten zijn veel lager dan de prijs van dealerglas, terwijl de kwaliteit hetzelfde is. Sterker nog, de after market autoruiten worden in de meeste gevallen gemaakt in dezelfde fabrieken als merkglas, met identieke machines.

Waarom is de autoruit vervangen zoveel goedkoper met after market autoglas?

Hoe kan het prijsverschil zo groot zijn wanneer het autoglas eigenlijk identiek is? De reden is verrassend: merkglas dat bij de autodealer in de schappen ligt, is voorzien van een merklogo. Dit merklogo zorgt ervoor dat dit autoglas uitsluitend door de aangesloten dealerstations verkocht mag worden. After market autoglas heeft geen merklogo en omdat de exclusiviteit ontbreekt, zijn de autoruiten vele malen goedkoper waardoor de autoruit vervangen ineens aanzienlijk goedkoper wordt. En dat zonder in te leveren op de kwaliteit, zodat je de beste autoruiten hebt tegen de laagste prijzen.

Facebook
Twitter
Pinterest